Pepř cayenský

Capsicum frutescens

Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, které pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsaicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU.
Dnes se pěstuje po celém světě více jak 200 druhů chilli a jejich šlechtěním vznikají stále nové variety. Zpracováním chilli se zabývá celé jedno odvětví. Papričky se používají čerstvé nebo se z nich vyrábí chilli omáčky, papričky se nakládají do oleje i do kyselých nálevů, suší se na slunci, horkým vzduchem nebo kouřem a sušené chilli se používají drcené, mleté i třeba jen sušená semínka .
Cayenský pepř jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky které rostly původně v údolí řeky Cayen v dnešní Francouzské Guayaně. Český název „pepř“ vznikl nepřesným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli.
Tato odrůda dosahuje pálivosti kolem 50000 SHU a patří mezi ostřejší chilli.

27 Kč
Sáček, 27 g
53 Kč
Kořenka malá, 27 g
84 Kč
Kořenka velká, 57 g
208 Kč
Gastrosáček, 270 g
informace o obalech Vložit do košíku Zpět

Související produkty

Chilli drcené

Výborné do mlýnků nebo do kořenících směsí.

Číst více Vybrat balení

Chilli mleté

Velice ostrý prášek z čínských papriček

Číst více Vybrat balení

Chilli papričky malé

Odrůda Bird's Eye, jedna z nejostřejších

Číst více Vybrat balení

Chilli papričky velké

Odrůda Aji Mono, ostré papričky z Číny

Číst více Vybrat balení

Chilli pikant

Sladké chilli pěstované v Kalifornii

Číst více Vybrat balení

Habanero - chilli papričky mleté

Ovocné aroma a nezaměnitelná chuť. 150 000 SHU

Číst více Vybrat balení

Související recepty

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík