Vanilka (1 lusk)

Vanilla planifolia

Toto koření, původem z Nového světa, je jedno z nejjemnějších vůbec. Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se vanilka používá dodnes. Indiáni nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo. Vanilkové lusky, správněji tobolky, byly do Evropy přivezeny Španěly pravděpodobně už v roce 1521. Je to pravá tropická rostlina a v oblastech mimo obratníky se jí nedaří. Příjemná a vytrvalá vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna synteticky. Syntetický vanilín ovšem nikdy nemůže nahradit delikátní jemnou chuť i vůni přírodní vanilky. V současnosti se pro komerční účely pěstují 2 druhy vanilky, bourbonská a tahitská. Bourbonská vanilka je přímým potomkem původních rostlin z Mexika. Své jméno získala podle místa pěstování - Bourbonské ostrovy, které se dnes nazývají Komory a Reunion. Tahitská vanilka je v podstatě novou odrůdou, která vznikla před 50 - 60 lety na Tahiti. Vanilku používáme do čokolády, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů, pečiva aj.
Gastrosáček obsahuje 10 kusů vanilky.

Balení v sáčku:
Balení ve skle:
46 Kč
Sáček, 1 g
336 Kč
Gastrosáček, 10 g
informace o obalech Vložit do košíku Zpět

Související produkty

Vanilka mletá

mletá vanilka typu Bourbon do pečiva nebo dezertů

Číst více Vybrat balení

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík