Pepř černý celý "Tellicherry"
Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie
Piper nigrum
Tento druh tropického koření je jeden z nejznámějších a také nejrozšířenějších. (Je známo skoro 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii.) V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. I v nynější době si pepř udržuje prim na světovém trhu. Černý pepř se již dlouho považuje za "krále koření". Jedny z nejkvalitnějších jsou ručně sbírané nejzralejší bobule pepře z Tellicherry, které jsou, díky delší době dozrávání, větší, s plnější a výraznější pepřovou chutí. Proto se také tento pepř označuje zkratkou TGSEB (Tellicherry Garbled Special Extra Bold). Oblast Tellicherry (Thalassery) se nachází na Malabarském pobřeží v západní části Indie a je známá pěstováním toho nejkvalitnějšího černého pepře se zemitou a plnou, ale zároveň jemnou a delikátní chutí bez přílišné ostrosti. Pro maximální zážitek z chuti a vůně se Tellicherry pepř prodává pouze celý a mele nebo drtí se až doma těsně před použitím.
Země původu: Indie - Malabar