Arabský chléb

Vytisknout
Arabský chléb

Použité koření:

Černucha

K okořenění sýrů, luštěnin a jogurtů, oblíbená na celozrnném pečivu a chlebu

Číst více Vybrat balení

Sezamové semínko

Na pečivo a upražené i na saláty nebo arabskou kuchyni

Číst více Vybrat balení

CUMIN - KMÍN ŘÍMSKÝ

Je to koření především arabských a muslimských zemí, ale také dalších zemí kolem Středozemního moře, dále USA, Mexika, Brazílie, Argentiny - tedy střední Ameriky, také Asie, Afriky i Austrálie. Botanicky je to jednoletá rostlina příbuzná kmínu lučnímu, ale plody bývají větší, šedozelené a nazývá se šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum). Je známý také jako kumin, jiraka, comino aj. Má odlišnou, výraznou chuť i vůni než náš kmín. Podporuje chuť k jídlu a trávení. Pro svou výraznou chuť i aróma se používají menší dávky – celého nebo mletého kmínu. Je součástí kari koření a dalších směsí. V řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů. V Africe se dává do pokrmů tadžin, kuskus. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou a kardamomem.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ARABSKÝ CHLÉB

500 g hrubé mouky vsypeme do mísy, přidáme 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli a 1 lžičku cuminu. Dobře promícháme. Postupně přiléváme takové množství teplé vody, až nám vznikne tuhé těsto, které dobře propracujeme a uhněteme do hladka. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 1,5 hodiny vykynout. Mokrýma rukama těsto rozdělíme na 2 poloviny a vytvoříme kulaté bochánky, které přendáme na plech pokrytý pečicím papírem. Přikryjeme a necháme kynout ještě asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 200 °C, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme semínky (jeden sezamem a jeden černuchou). Pečeme nejdříve 10 minut při 200 °C, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších cca 20 min. Po upečení chléb přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Cumin – kmín římský dává chlebu typickou (mírně nakyslou) chuť arabských pokrmů. Je velmi sytý a hodí se jako příloha k masu, arabským ale i jiným omáčkám, dresingům (Tzatziky), zelenině apod.

Předpisů na pečení arabského chleba je povícero, mění se ale především ve velikosti pečeného chleba a druhu použité mouky.

I dnes bychom Vám chtěli dát několik dalších tipů, především na světoznámé směsi koření, pomocí kterých upečete originální druhy chleba (koření se dává místo Cuminu do mouky):

Provensálská (bylinky z Francie), Gyros (originální směs z Řecka), Adžika (Gruzie), Steakový pepř (pepř, cibule, kapie … z Německa), Pařížský pepř (směs jemně drcených různých druhů pepřů s přídavkem papriky a malého množství cukru - na posypání či do těsta) apod.

Použité suroviny:

500 g hrubé bílé chlebové mouky, 7 g sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 lžička římského kmínu – cuminu (celého), 450 – 650 ml teplé vody, 1 čerstvé vejce

na posypání :
1 lžíce sezamových semínek, 1 lžíce černého kmínu - černuchy

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík