Babiččin štrúdl
VytisknoutSkořice mletá
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Její původ byl v Evropě dlouho opředen tajemstvím. Rostla původně na indickém subkontinentě a v Číně. Zde byla také známá jako koření snad již 4000 let př. n. l. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům. Původně se kůra ... pokračovat ve čtení
Babiččin štrúdl
Nejlépe den předem (v nouzi stačí i 1hod.) si připravíme těsto. Máslo nahrubo nastrouháme, promícháme s 200 g mouky a dáme na 15 minut do chladu. Ostatní přísady na těsto smícháme, dokonale na válu vypracujeme a rozválíme na 5 mm. Máslovou část těsta rovnoměrně rozprostřeme na rozválenou část těsta a tu pak přeskládáme jako šátek. Přeskládané těsto rozválíme a znovu složíme. Opakujeme celkem 3x, vždy s 15 minutovým odpočinutím v chladu. Toto množství vystačí na 4 záviny (podle velikosti).
Jablka nahrubo nastrouháme (bez jádřinců) do větší mísy, přidáme mletou skořici, hrozinky a cukr a vše promícháme (pokud jsou jablka šťavnatější, zahustíme lžící strouhanky – v míse nesmí stát šťáva)
Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly. Jeden schováme zabalený ve folii do chladničky na příště (týden vydrží) a jeden rozdělíme opět na dva díly. Z každého postupně vyválíme obdélník o tloušťce 3 mm a potřeme polovinou náplně, kterou posypeme čtvrtinou mandlí nebo ořechů. Vše zavineme do těsta a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Totéž provedeme i s druhou částí těsta. Poté oba štrúdly potřeme žloutkem a posypeme zbytkem ořechů či mandlí.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 30 minut, až je povrch štrúdlu krásně zlatý.
Použité suroviny:
Na těsto:
Na náplň: