Bavorské výpečky
VytisknoutBAVORSKÁ PEČENĚ
Směs koření určená na pečení, grilování i smažení masa. Skládá se z jemně drceného pepře, hrubě drceného kmínu, tymiánu, mletého bobkového listu, soli (17%) a dalších bylin.
Je vhodná i na drůbež, ryby, zvěřinu, hovězí a skopové maso. Koření používáme při nakládání mas, ale i k okořenění těsně před přípravou (pečení, smažení, grilování) nebo během dušení. Směs je vhodná na tučnější i libové druhy mas.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
BAVORSKÉ VÝPEČKY
Do 6 lžic oleje dáme 1 lžíci směsi koření "Bavorská pečeně" a 1,5 lžičky soli. Olej s kořením přivedeme až k varu a necháme zchladnout. Tímto způsobem koření rozvine svoji chuť.
Vykostěné uzené koleno ořežeme o nejtučnější kousky a nakrájíme na kostky asi 3x3 cm. Takto připravíme i bůček. Nakrájené maso dobře promícháme s kořeněným olejem. Směs je vhodné nechat proležet do druhého dne.
Pak maso vyklopíme do pekáčku a zalijeme vodou až je skoro potopené. Pečeme při teplotě 220 °C asi 1,5 hodiny (voda v pekáčku se téměř vypeče). Maso během pečení promícháváme, aby bylo ze všech stran pěkně opečené.
Nejvhodnější přílohou je zelí s knedlíkem, ale chutné jsou i brambory nebo bramborová kaše.
Použité suroviny na 4 - 6 porcí :
0,7 kg vepřového bůčku (nejlépe vykostěného), 0,3 kg uzeného vepřového kolena (nejlépe vykostěného), směs koření "Bavorská pečeně", 6 lžic oleje, sůl
přílohy :
zelí a knedlíky (bramborové, houskové či jiné), brambory, bramborová kaše