Ingredience

Použité suroviny na 6-8 porcí:

  • 700 g hovězích žeber (oháňky, krku nebo kližky a morkovou kost)
  • 250 g oloupané červené řepy
  • 250 g oloupaných brambor
  • 250 g (¼) celeru
  • 100 g (2 větší) mrkve
  • 1 střední cibule
  • 250 g (¼) hlávky bílého zelí
  • 2 polévkové lžíce sádla (lze i máslo, boršč je jemnější)
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 1-2 polévkové lžíce cukru
  • 6 kuliček „Nové koření celé"
  • 10 kuliček „Pepř černý celý"
  • 3 ks „Bobkový list celý"
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, ocet, cukr, zelená petrželka nebo čerstvý kopr na závěrečné dochucení

Použité koření:

Pepř černý celý Tellicherry

Nejvyšší třída z indických plantáží v oblasti Tellicherry na Malabarském pobřeží

Číst více Vybrat balení

Nové koření celé

Velké a aromatické plody z Mexika

Číst více Vybrat balení

Boršč od Antonína

Vytisknout


Náš oblíbený recept na boršč, tradiční ruskou zimní polévku.

30 min. příprava
2,5 hod. vaření
6-8
  • 1/6

    V 5-ti litrovém hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla a na něm necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme maso i s kostmi a zprudka krátce (2 min.) po obou stranách orestujeme. Poté ihned zalijeme 1,5 l vody, přidáme koření, česnek, sůl a nezakryté zvolna (voda prakticky nebublá) vaříme min. 2 hodiny (čím déle, tím lépe, vývar bude o to silnější) do měkka.

    Boršč - recept krok 1
  • 2/6

    Než je maso uvařené, nakrájíme si řepu, brambory, celer a mrkev na kostky cca 1 x 1 cm a zelí na tenké nudličky.

    Boršč - recept krok 2
  • 3/6

    Mrkev, celer a zelí na hlubší pánvi orestujeme na lžíci másla dozlatova.

    Boršč - recept krok 3
  • 4/6

    Vývar scedíme, maso zbavíme kostí, nakrájíme na kousky cca 1,5 x 1,5 cm a vložíme zpět do vývaru spolu s řepou, bramborami, orestovanou zeleninou, octem, cukrem a rajčatovým protlakem.

    Boršč - recept krok 4
  • 5/6

    Vše necháme ještě cca 30 minut pozvolna provařit, aby zelenina změkla a chutě se propojily. Ke konci varu dochutíme boršč solí, pepřem, octem a cukrem tak, aby Vám vyhovoval.

    Boršč - recept krok 5
  • 6/6

    Boršč podáváme na talíři se lžičkou zakysané smetany uprostřed a ozdobený snítkou čerstvé petrželky nebo čerstvého kopru.

    Boršč - recept krok 6

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík