Bůček na studeno

Vytisknout
Bůček na studeno

Použité koření:

Paprika pálivá vločky

Vločky nejkvalitnější jemně pálivé maďarské papriky

Číst více Vybrat balení

Paprika sladká maďarská

Nejkvalitnější ze sladkých maďarských paprik (ASTA 180) ze Szegedi

Číst více Vybrat balení

Pepř černý celý "Tellicherry"

Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie

Číst více Vybrat balení

PAPRIKA PÁLIVÁ - VLOČKY

Tento výběrový druh nahrubo drcené pálivé maďarské papriky používáme k dochucení gulášů, omáček, polévek, do masitých jídel, dále při výrobě salátových zálivek, do pomazánek, při nakládání sýrů, masa na grilování apod.

Dnešní recept byl inspirován receptem z knihy "2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně" - autorky J. Frolíkové a kol.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

BŮČEK NA STUDENO

Bůček omyjeme, zbavíme kůže a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme studenou vodou tak, aby byl ponořený. Přidáme 1 lžičku soli, 2 - 4 celé oloupané stroužky česneku, 1 větší cibuli nakrájenou na hrubo, 7 kuliček černého pepře a 2 bobkové listy. Hrnec uzavřeme a vaříme mírným varem cca 45 minut. Odstavíme z ohně a tlakový hrnec necháme "dojít". Bůček vyjmeme z vývaru a počkáme, až zchladne. (Po scezení můžeme vývar použít jako základ dobré polévky).

Mezitím si připravíme pastu na potření bůčku. V misce za studena smícháme 1,5 lžíce oleje s 3 - 4 lžičkami papriky pálivé - vločky, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku maďarské sladké papriky od Antonína a 0,5 lžičky mletého nebo nahrubo drceného pepře (černého, bílého, zeleného či barevného). Vše dobře promícháme, popřípadě můžeme v mixeru krátce umixovat, až nám vznikne kašovitá pasta.

Studený bůček vykostíme, potřeme připravenou pastou a pevně zabalíme do alobalu. Dáme odležet do chladničky min. na 1 týden.

Před podáváním krájíme tenké plátky - vhodné jako příloha k alkoholickým nápojům či jako chuťovka s čerstvým chlebem.

Jindy jako příjemnou chuťovou obměnu můžeme k výrobě pasty na uvařený bůček použít takřka universální směs koření Chimichuri , ohnivě pálivou Harísu, či některý z minutkových pepřů (Steakový, Česnekový, Pařížský, Citrónový).

Použité suroviny :

1 kg libového bůčku s kostí, 1 lžička soli, 2 - 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 7 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy

na pastu:
1,5 lžíce oleje, 3 lžičky papriky pálivé - vločky od Antonína, 1 lžička soli, 1 lžička sladké maďarské papriky od Antonína, 0,5 lžičky mletého nebo nahrubo drceného pepře dle chuti (černý, bílý, zelený, barevný)

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík