Cikánský guláš s brambory

Vytisknout
Cikánský guláš s brambory

Použité koření:

Maďarský guláš

Ostrá směs do gulášů z hovězího masa a na grilování.

Číst více Vybrat balení

MAĎARSKÝ GULÁŠ

Ostřejší směs vhodná na přípravu pokrmů gulášového typu. Obsahuje hlavně sladkou a pálivou maďarskou papriku, dále kmín, pepř, nové koření, muškátový oříšek, koriandr, skořici a sůl. Je vhodná do guláše z vepřového, hovězího, skopového ale i krůtího masa, dále do bramborového guláše, dršťkových a fazolových polévek, do paprikových omáček smetanového typu (slepice na paprice aj.) Obvykle dáváme 1 lžíci na 4 porce - ale i více podle chuti.

Dnes pro Vás máme recept na ostřejší pokrm, který bychom měli připravovat 1 den předem. Nejlépe totiž chutná odleželý v ledničce.

CIKÁNSKÝ GULÁŠ S BRAMBORY

Na 2 lžících oleje opečeme 100 g nadrobno nakrájené slaniny. Když zesklovatí, přidáme 4 větší nadrobno nakrájené cibule a dva na plátky nakrájené stroužky česneku. Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně 2 lžícemi kořenící směsi „Maďarský guláš“. Opečeme do ztmavnutí. Přidáme 500 g na kostičky nakrájeného vepřového masa, za stálého míchání opékáme a ode dna seškrabujeme tuk až do úplného vysmahnutí šťávy z masa. Podlijeme 1/2 litrem vody a dusíme maso do změknutí (v tlakovém hrnci – cca 15 minut.).

Guláš doplníme horkou vodou do 1 litru, přivedeme k varu, osolíme 1 lžičkou soli a postupně přidáváme : 150 g na kolečka nakrájené klobásy, 500 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor, 2 na proužky nakrájené čerstvé papriky, 3 nakrájená rajská jablíčka a 2 na kolečka nakrájené okurky. Vaříme na mírném ohni (cca 10 – 15 minut) až jsou brambory měkké. Zjemníme 1 lžící kečupu (sladkého nebo ostrého dle chuti) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou. Dle chuti dosolíme nebo přiostříme cayenským pepřem.

Podáváme s čerstvým tmavým chlebem, nebo jen tak.

Použité suroviny na 4 porce :

2 lžíce oleje, 100 g špeku nebo slaniny, 4 větší cibule, 2 stroužky česneku, směs koření „Maďarský guláš“, 500 g vepřového masa (hovězí, skopové, krůtí stehna), 150 g klobásy (nejlépe paprikové) nebo uzeniny, 500 g brambor, sůl, 2 sladké papriky (červená a zelená), 3 rajská jablíčka, 2 okurky (sterilované ve sladkokyselém nálevu), 1 lžíce kečupu, jíška na zahuštění

přílohy :
čerstvý tmavý chléb

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík