Cuketová nádivka
VytisknoutBramborák
Směs drceného česneku, drceného černého pepře, cibule, majoránky a soli. Je určena pro přípravu oblíbených bramboráků (placek ze syrových brambor). Má širší použití – například do hrachové, bramborové a česnekové polévky. Lze ji použít i na králíka, skopové maso, pečené a restované brambory, na topinky, selské omelety atd.
V tomto receptu vám ukážeme využití směsi „Bramborák“ na přípravu nádivky z cukety nebo dýně hokaido:
Cuketová nádivka
0,5 kg oloupané a semen zbavené cukety (nebo dýně hokaido) spolu se sýrem nahrubo nastrouháme. Uzené maso, papriky a rajčata nakrájíme na menší kostičky. Vše dáme do větší mísy, zasypeme moukou smíchanou s práškem do pečiva a celým sáčkem koření „Bramborák“ a lehce promícháme. Poté ke směsi přidáme olej a rozšlehaná vejce a vše znovu dokonale vařečkou promícháme. (Nedoporučujeme ruční šlehač, protože by zmizela struktura nádivky.)
Dle chuti dosolíme (většinou není nutné) a přidáme česnek (kdo má rád výraznější česnekovou chuť). Kdo rád ostřejší může přidat 2-3 lžičky drcených papriček jalapeno od Antonína. A opět promícháme.
Vymažeme hlubší plech nebo 2 koláčové (dortové) formy olejem (sádlem), vysypeme strouhankou (aby se nádivka nepřichytila) a obsah mísy rovnoměrně na plech nebo do formy rozetřeme.
Rozpálíme troubu na 200°C a nádivku pečeme cca 40min., než dostane zlatohnědou kůrku.
Nádivku z cukety nebo dýně hokaido podáváme samotnou nebo jako přílohu k uzenému masu se zelím, výborná je i k bramboračce.
Použité suroviny na jeden hlubší plech: