Ingredience

  • 4 ks 100-150 gramových filetů z lososa (výborný je i candát nebo štika)
  • svazek zeleného chřestu (3-4 výhonky na každou porci)
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce másla
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany (alespoň 15%)
  • petrželová nať
  • směs koření „Citronový pepř“ od Antonína
  • sůl (ideální je Himalájská hrubozrnná sůl)
  • pepř černý celý „Tellicherry“

Použité koření:

Citronový pepř

Oblíbený v Skandinávii na přípravu všech druhů ryb

Číst více Vybrat balení

Filet z lososa s chřestem a smetanovým přelivem

Vytisknout


Rychlý a jednoduchý recept, který nabízí úžasnou kombinaci křupavého chřestu, lososa s lehkým nádechem pepře a citrónu doplněnou smetanovou omáčkou s decentní příchutí šalotky a bílého vína.

15 min. 4
  • 1/7

    Připravíme si všechny ingredience.

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 1
  • 2/7

    Filety omyjeme a osušíme, šalotku nadrobno nakrájíme, petržel najemno nasekáme.

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 2
  • 3/7

    Do vroucí osolené vody ve vyšším hrnci dáme na 7-8 minut vařit omytý chřest tak, aby špičky nebyly ponořené. Poté je ihned přelijeme ledovou vodou (zůstanou krásně zelené a křupavé)

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 3
  • 4/7

    Zatímco se vaří chřest, filety osolíme, okořeníme citronovým pepřem a na rozpálené pánvi se 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi másla zprudka rybu smažíme 3 minuty po obou stranách (začínáme kůží dolů).

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 4
  • 5/7

    Zatímco se smaží ryba a vaří chřest, zpěníme v kastrolku na 2 lžících másla šalotku, poté přilijeme víno a vše zhruba 2 minuty varem redukujeme.

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 5
  • 6/7

    Přidáme smetanu ke šlehání, opepříme čerstvě namletým pepřem, osolíme a zvolna 2-3 minuty provařujeme. Omáčku zahustíme zakysanou smetanou a za stálého míchání necháme na mírném ohni zhoustnout. Na závěr přidáme nasekanou petržel, promícháme a odstavíme z plotny. Vše by mělo být hotovo přibližně ve stejnou dobu.

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 6
  • 7/7

    Servírujeme prohřátý chřest politý smetanovou omáčkou a na něm položený osmažený filet z lososa.
    K tomuto pokrmu samozřejmě nesmí chybět sklenka dobrého bílého vína.

    Filet z lososa s chřestem - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík