Indické kuřecí čtvrtky (v "římském hrnci")
VytisknoutTANDOORI MÁSALA
Mírně ostrá indická směs pro rožnění kuřat a jiných druhů masa na jehle (ryby, kotlety, králík, jehněčí maso atd.), na pečená masa. Směs dodává pokrmům typickou chuť a načervenalou barvu. Obsahuje koriandr, cumin (římský kmín), zázvor, česnek, chilli, sůl (5 %).
INDICKÉ KUŘECÍ ČTVRTKY TANDOORI (v „Římském hrnci“)
Kuře rozdělíme na čtvrtky, částečně vykostíme a zbavíme kůže. Do misky dáme 200 g bílého jogurtu, 2 lžičky směsi koření „Tandoori Másala“, 1 kávovou lžičku soli a promícháme. Touto směsí potřeme kuřecí čtvrtky a dáme do chladničky 24 hodin proležet.
Římský hrnec i s poklicí namočíme na 1 hodinu do studené vody. Kuřecí čtvrtky vložíme i s marinádou do hrnce a pečeme pod pokličkou při teplotě 200 – 250 °C cca 45 minut. Pokličku z římského hrnce odklopíme a grilujeme ještě asi 15 minut. Při pečení potíráme marinádou z hrnce.
(Pokud nevlastníte římský hrnec, lze tento mírně pikantní a chuťově velmi zajímavý pokrm připravit též ve varném skle. Kuřecí čtvrtky se musí ale pravidelně podlévat malým množstvím vody.)
Jako přílohu podáváme rýži ( vařenou nebo dušenou s karí a maštěnou máslem) a dle fantazie různé druhy zeleniny, ovoce, jogurtových omáček, zálivek apod.
Použité suroviny na 4 porce :
1 celé kuře, 200 g bílého jogurtu, 2 lžičky směsi koření „Tandoori Másala“, sůl
přílohy :
rýže, chléb, pečivo, zelenina, ovoce, omáčky apod.