Kakaové pracny

Vytisknout
Kakaové pracny

HŘEBÍČEK MLETÝ

Toto každému známé koření plné vůně, jsou sušená nerozvitá poupata tropického stromu hřebíčkovce. Stejně jako poupata voní i listy. Jako koření se sklízejí poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené (v této době mají nejvíc aromatických látek). Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý se světlejším poupětem, a pokud stisknete nehtem „stopku“, objeví se malé množství oleje. Hřebíček se používá v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů, v menším množství i do vývarů. Mletý se přidává do perníků, koláčků a vánočního pečiva.

A protože Vánoce jsou za dveřmi, představujeme Vám tradiční rodinný recept na oblíbené pracny.

KAKAOVÉ PRACNY

Utřeme 250 g změklého tuku s 250 g cukru krystalu a 2 vejci. Přidáme 120 g mletých oříšků, 70 g kakaa, 500 g hladké mouky a pro chuť půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého nového koření a půl lžičky mletého hřebíčku.

Vypracujeme hladké těsto a necháme odležet v chladu (alespoň hodinku nebo raději do druhého dne).

Formičky na pracny zlehka vytřeme tukem a plníme těstem zhruba do jedné poloviny.

Naplněné formičky dáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 160°C cca 5 až 10 minut. Při pečení těsto pěkně vyskočí a vyplní formičky.

Upečené pracny hned!!! po vyndání z trouby vyklepneme z formiček a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Použité suroviny:

500 g hladké mouky, 250 g cukru krystal, cukr moučka na obalení, 250 g tuku (např. máslo, Hera), 120 g mletých oříšků, 70 g kakaa, 2 vejce, jemně mleté koření: skořice, nové koření a hřebíček

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík