Krůta pod nádivkou od pí. Mirky Baxové

Vytisknout
Krůta pod nádivkou od pí. Mirky Baxové

Použité koření:

Králík

Po česneku vonící směs na králíka nebo kuře.

Číst více Vybrat balení

BAZALKA

Pochází z jižní Asie. Do evropské kuchyně přišla v 16. století z východní Indie a Íránu. Má příznivý vliv na trávení a působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu a ulehčuje odkašlávání. Zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy. Používá se ke kořenění zeleninových nebo masových polévek, do omáček, karbanátků, salátů, náplně italské pizzy, na těstoviny, do fazolí, okurek, bylinkového másla, octa, tvarohu, při přípravě zvěřiny a ryb. Lze ji přidat do játrové paštiky, vhodná je do pokrmů z masa, vajec, krabů a sýrů. Je to jedno ze základních koření jihoevropských kuchyní.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

KRŮTA POD NÁDIVKOU od pí. Mirky Baxové

Krůtí prsa nakrájíme na plátky velikosti dlaně a lehce naklepeme. Z 2 lžic oleje, 1 lžíce směsi koření „Králík“ a 1/2 lžičky soli umícháme marinádu, kterou maso potřeme. Vložíme na 2 hodiny do chladničky.

Na kostičky nakrájené žemle nebo rohlíky dáme do mísy, přelijeme mlékem nebo vývarem (rohlíky musí být vlhké), přidáme na kousky nakrájená játra (nebo uzené maso či debrecínku), na plátky nakrájené žampiony a rozšlehaná vejce. Dále pak 1 lžičku soli a koření – 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a 1 lžíci sušené bazalky. Vše dobře promícháme.

Zapékací mísu nebo pekáč vymastíme olejem nebo tukem. Na dno rovnoměrně poklademe plátky proleželého masa a na ně navrstvíme nádivku. Pečeme odkryté ve středně vyhřáté troubě při 180 – 200 °C cca 40 minut.

Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo rýží spolu s okurkou, zeleninovým salátem či kompotem.

Použité suroviny na 4 porce :

600 g krůtích prsou, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce směsi koření „Králík“, sůl

na nádivku :
6 rohlíků nebo žemlí, 300 – 400 ml mléka (nebo vývaru), 150 g kuřecích jater nebo uzeného masa či debrecínky, 150 g žampionů (čerstvé nebo sterilované v mírně slaném nálevu), sůl, černý mletý pepř, mletý muškátový oříšek, 1 lžíce sušené bazalky, 5 čerstvých vajec, olej nebo tuk na vymazání pekáče

přílohy :
vařené brambory, bramborová kaše, rýže, okurka, zeleninový salát, kompot

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík