Kuře na houbách se sezamovou polevou

Vytisknout
Kuře na houbách se sezamovou polevou

Použité koření:

Kuře gril

Při pečení vytvoří krásně červenou kůrku.

Číst více Vybrat balení

SEZAMOVÉ SEMÍNKO

Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby zvláště u pekařských výrobků, obsahuje až 57 % oleje - velmi kvalitního a lidskému zdraví prospěšného. Sezam má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů, velké množství minerálních látek - hlavně fosforu, draslíku a hořčíku, dále vápníku, železa, mědi a manganu a dalších látek. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo. Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opraženými semínky se sypou okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanátky, kuře, ryby atp.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

KUŘE NA HOUBÁCH SE SEZAMOVOU POLEVOU

Pečící troubu předehřejeme na 200 °C. Do pekáče vložíme 1 nadrobno nakrájenou větší cibuli a 100 g čerstvých, oloupaných a nahrubo nakrájených žampionů. Kuře omyjeme, osolíme (ve 2 dcl studené vody rozpustíme 1 lžičku soli a kuře tímto roztokem polijeme) a navlhčenýma rukama rovnoměrně potřeme směsí koření „Kuře gril“ (cca 2 lžičky). Vložíme do pekáče na žampiony a cibuli a podlijeme vodou (max. 0,5 l). Dusíme pod pokličkou než změkne (asi 3/4 hodiny dle velikosti kuřete).

Mezitím si připravíme polevu. Na 2 lžících rozpuštěného másla lehce opražíme 1 vrchovatou lžíci strouhanky. Odstavíme z ohně a vmícháme 1 lžíci sezamových semínek, 1/2 lžičky soli a cca 1/3 lžičky pepře.

Celé kuře přendáme na podnos a naporcujeme tak, abychom po dopečení mohli jednotlivé porce bez další úpravy ihned podávat. Zbytek z kuřete (většinou žebra) obereme a vložíme do pekáče s výpekem. Kousky kuřete poklademe zpět do pekáče (kůží navrch), potřeme připravenou sezamovou polevou (pokud nám mezitím ztuhla – na ohni rozpustíme). Teplotu v troubě zvýšíme na 250 °C a polevu na kuřeti (v odkrytém pekáči) zapečeme (cca 15 minut).

Podáváme nejlépe s bramborovými šťouchánky, obložené zeleninovou přílohou a dle chuti i s ovocným kompotem.

Použité suroviny na 4 porce :

1 celé kuře, sůl, směs koření „Kuře gril“, 1 větší cibule, 100 g čerstvých žampionů, 1 vrchovatá lžíce jemné strouhanky, 2 lžíce másla, 1 lžíce sezamových semínek, pepř (čerstvě umletý barevný, mletý bílý či černý)

přílohy :
bramborové šťouchánky (viz. recept č. 034), zeleninový příloha, ovocný kompot

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík