Kuřecí prsa na kari se smetanou
VytisknoutKARÍ - INDICKÝ TYP
Karí je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů – od ostrých po méně ostré, často z 15 i více druhů koření.
Indický typ obsahuje více kurkumy, zázvoru a chilli a další koření jako hořčici, koriandr, kopr, bazalku, kmín, celer, pískavici, česnek, hroznový cukr , sůl apod.
Používáme je do masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do květákové a pórkové polévky, do luštěnin, rýže, mletých mas, na kuře, králíka, ryby aj.
KUŘECÍ PRSA NA KARI SE SMETANOU
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme 1 lžičkou soli, promícháme s 1 lžící směsi koření „Karí – Indický typ“ a 1 lžící bramborového škrobu (Solamylu). Rychle opečeme na cca 5 lžících oleje. Přidáme 2 nahrubo na kolečka nakrájené větší cibule, 1 lžíci sojové omáčky a smažíme, dokud cibulka nezesklovatí. Zalijeme smetanou a na mírném ohni chvilku povaříme do zhoustnutí. Dle chuti dosolíme.
Podáváme s rýží, hranolkami nebo opečeným bramborem. Jako přílohu zeleninovou oblohu.
Někdy můžeme spolu s cibulkou přidat i nakládané žampiony.
Použité suroviny na 4 porce :
600 g kuřecích prsou, sůl, směs koření „Karí – Indický typ“, 1 lžíce Solamylu, olej, 2 větší cibule, 1 smetana ke šlehání (250 ml), 1 lžíce sojové omáčky
přílohy :
rýže, hranolky, opečené brambory, zeleninová obloha