Paella - rizoto z plodů moře
VytisknoutPAELLA
Mírně pikantní směs koření určená především na španělské národní jídlo Paellu – pestrou rýžovou pánev. Obsahuje kurkumu, cibuli, papriku, pepř, česnek, petržel a další zelené byliny. Je vhodná do zeleninových a masových rizot, na dušenou zeleninu, těstoviny, do polévek (Soljanka) apod. Příjemně jí okořeníme i smažená a dušená masa, ryby a směsi masa a zeleniny. Skvěle chutná v rybích a zeleninových salátech.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
PAELLA - RIZOTO Z PLODŮ MOŘE
Na oleji (nejlépe olivovém) osmahneme cibulku nebo pórek a na kostky nakrájenou červenou a žlutou papriku. Přidáme mořské ovoce a krevety. (Pokud použijeme mražené, musíme tyto suroviny nechat zcela rozmrznout a slít z nich všechnu přebytečnou vodu.) Orestujeme, podlijeme 100 ml bílého vína a necháme chvilku povařit. Přidáme 3 lžičky směsi koření „Paella“, 1 lžičku směsi koření „Bylinkový steak“, půl lžičky granulovaného česneku a 400 g propláchnuté rýže. Pro dokonalou španělskou chuť doporučujeme ještě přidat trochu šafránu. Vše promícháme aby se nám rýže obarvila, zalijeme 600 ml vody a přikryté vaříme na mírném ohni přibližně 20 minut. Poté stáhneme z ohně a necháme rýži zcela dojít.
Použité suroviny na 4 porce :
400 g rýže, 1 střední cibule (pórek), 1 červená a 1 žlutá paprika, 200 g mořských plodů (mořského koktejlu), 200 g loupaných krevet, směs koření „Paella“, směs koření „Bylinkový steak“, česnek granulovaný, šafrán, bílé víno, sůl