Pepřový kotlík
VytisknoutSTEAK
Originální ostřejší směs koření určená zejména na steaky. S úspěchem ji využijeme i na minutky z vepřového a kuřecího masa, do gulášů i mletých mas. Obsahuje pepř drcený, papriku, cibuli, libeček, celer, citrón, zelené byliny a sůl.
PEPŘOVÝ KOTLÍK
Pepřový kotlík je výborné jídlo pro prázdninové posezení s přáteli, které se dá velmi dobře připravit i v kotlíku na ohni. Pro svoji ostřejší chuť, nenáročnou přípravu a variabilnost použití surovin je oblíben především mezi pánskou částí populace.
1. Připravíme si všechny ingredience.
2. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Přendáme do misky, do které dále přidáme 1 lžíci oleje, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku s rajčaty a 2 lžičkami kořenící směsi „Steak“. Vše dobře promísíme a necháme v lednici asi 1/2 hod. odležet.
3. V kotlíku /hrnci/ na rozpálených 2 lžících oleje /sádla/ necháme zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli s na plátky nakrájenými česnekem a na kostičky nakrájenou uzeninou.
4. Přisypeme nakrájené, očištěné houby, 3 min. restujeme a přidáme naloženou masovou směs, kterou za stálého míchání smažíme až do úplného změknutí masa /cca 10 min/. Těsně před koncem zaprášíme lžičkou sladké maďarské papriky a promícháme.
5. Poté směs podlijeme asi 2 dcl vývaru, najemno do ní nastrouháme brambor, promícháme a za občasného míchání vaříme 10 minut. Dle chuti dosolíme a přiostříme /chilli nebo cayenský pepř/.
6. Podáváme s tmavým chlebem.
Použité suroviny na 3-4 porce :
200 g kuřecího masa, 1 lžíce oleje /do marinády/, 1 větší cibule, 1 paprika, 2 rajská jablíčka, 100 g uzeniny /nejlépe se osvědčil kvalitní špekáček/, 2 stroužky česneku, 1 lžíce směsi koření „Steak“, 1 lžička sladké maďarské papriky, 2 lžíce oleje /sádla/ na smažení, 200 g hub /žampionů, muchomůrek růžovek/, 1 střední brambor, 2 dcl vývaru (podle masa - kuřecí, vepřový, zeleninový)
na dochucení :
sůl, cayenský pepř
přílohy :
chléb