Polívka s jaternými knedlíčky
VytisknoutPOLÉVKOVÉ KOŘENÍ
Jemně mletá směs určená ke kořenění všech typů polévek a vývarů z hovězího, kuřecího i vepřového masa. Hodí se i do zadělávaných mas, telecího a kuřecího ragú, do omáček, k dochucení guláše apod. Je složena z černého pepře, muškátového oříšku a květu, bobkového listu, tymiánu, hřebíčku , zázvoru, libečku a soli. Neobsahuje glutaman. Na 1 l polévky dáváme podle chuti 1/2 – 1 lžičku směsi.
V dnešní době umělých dochucovadel a syntetických polévek Vám chceme nabídnout recept na opravdovou :
POLÍVKA S JATERNÝMI KNEDLÍČKY (upraveno dle M. D. Rettigové)
Uškrábej nebo semel 15 dekagramů telecích nebo hovězích jater, pak je dej na misku, na níž jsi byla dříve 3 dekagramy hovězího tuku utřela (stačí 1 lžička sádla). Dobře to zamíchej, přidej k tomu 1/2 lžičky dobrého „Polévkového koření“ od Antonína, stroužek rozetřeného česneku (nemusí být) a 1/2 jemně nakrájené nebo nastrouhané cibule. Vraz do toho 1 celé vejce, osol to patřičně (1 malá lžička) a přimíchej do toho strouhané žemličky tolik, aby to nebylo ani řídké ani příliš tuhé. Potom z toho dělej malé knedlíčky a zavařuj je do dobré hovězí polívky
(nech je asi 5 – 10 minut povařit - když jsou knedlíčky hotové vyplavou k hladině). Pak vlej polívku do mísy na usekanou zelenou petrželku.
Hovězí vývar (Dobrá hovězí polívka)
200 – 400 g opláchnutého hovězího masa vložíme do studené osolené vody, přidáme 1 lžičku „Polévkového koření“ od Antonína, 1 celou cibuli a vaříme mírným varem, až je maso měkké ( 2 – 3 hodiny pod pokličkou, nebo 1/2 – 3/4 hodiny v tlakovém hrnci). Asi 15 minut před koncem varu přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku (mrkev, celer, petržel, ale můžeme dle chuti i česnek, rajče, houby, papriku, kapustu apod.) Po skončení varu vývar ihned procedíme hustým cedníkem. Dle chuti dosolíme a dokořeníme. Měkké maso pokrájíme do polévky nebo podáváme s různými přílohami (křen, hořčice apod.) jako předkrm či samostatný chod.
Použité suroviny na 4 porce:
150 g jater, 1 lžička sádla, 1/2 lžičky „Polévkového koření“ od Antonína, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 vejce, sůl, strouhanka
na hovězí vývar:
200 – 400 g hovězího masa, „Polévkové koření“ od Antonína, 1 cibule, kořenová i jiná zelenina dle chuti, sůl