Ingredience

Na těsto:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru krystal
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 500 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 800-840 g hladké mouky

Na náplň:

  • 150 g másla
  • 90 g cukru
  • 3 lžíce mleté skořice
  • ½ čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru

Na potření a posypání:

  • 1 vejce
  • třtinový cukr

Použité koření:

Skořice mletá (Indonésie)

Nejkvalitnější indonéská skořice s krásně sladkou chutí a vůní

Číst více Vybrat balení

Kardamom mletý

Jemně mletá černá semínka bez zelené slupky

Číst více Vybrat balení

Švédští skořicoví šneci – Kanelbullar

Vytisknout


Při naší cestě do Stockholmu nám velmi zachutnalo nádherně skořicově vonící pečivo, které se zde často podávalo ke kávě. Při hledání nejlepšího receptu jsme narazili na blog úžasné české cukrářky, která je ve Švédsku jako doma. Děkujeme Kristině z blogu Děvče u plotny za recept na nejtradičnější z tradičních švédských pečených dobrot.

30 min. příprava
60 min. kynutí
20 min. pečení
40 ks
  • 1/5

    Ve větší míse smícháme 90 g cukru, půl lžičky soli, 2 lžičky kardamomu a 150 g rozpuštěného másla. Dobře promícháme. V mléce o teplotě 37°C (když vyzkoušíme prstem, nemělo by být ani teplejší, ani studenější) rozmícháme kvasnice a vlijeme do mísy k již připravené směsi. Po troškách přisypáváme mouku (celkem 800 - 840 g) a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké a mírně lepivé. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

    Skořicoví šneci Kanelbullar - recept krok 1
  • 2/5

    Zatímco těsto kyne, si v rendlíku rozpustíme 150 g másla, přidáme 90 g cukru, 3 lžíce skořice, půl lžičky kardamomu, 1 lžičku vanilkového cukru a dobře zamícháme, aby se všechny ingredience spojily. Náplň dáme vychladit do lednice, aby trochu ztuhla a nevytékala z těsta.

    Skořicoví šneci Kanelbullar - recept krok 2
  • 3/5

    Vykynuté těsto rozdělíme na půl. První část si vyválíme na placku o velikosti asi 45 x 45cm a rozetřeme na ni polovinu náplně.

    Skořicoví šneci Kanelbullar - recept krok 3
  • 4/5

    Těsto smotáme do rolády a ostrým nožem z ní krájíme šnečky široké asi 1,5 cm. Pohyby nožem musí být rychlé a lehké, jako pilkou, aby se nám šnečci nerozplácli. Stejně pak zpracujeme i druhou polovinu těsta.

    Skořicoví šneci Kanelbullar - recept krok 4
  • 5/5

    Šneky položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme je v troubě předehřáté na 180°C asi 15 - 20  minut a necháme vychladnout na plechu. 

    Skořicoví šneci Kanelbullar - recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík