Ingredience

Použité suroviny na 1 vánočku:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • ½ rozehřátého másla
  • pravý Vanilkový cukr
  • Citronová kůra mletá
  • 100 g cukru krystal
  • 175 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí

Přílohy:

  • pocukrovat a podávat k bílé kávě nebo čaji samotné nebo jen lehce potřít máslem či jahodovou marmeládou (nebo obojím)

Použité koření:

Vanilkový cukr

Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Citronová kůra mletá

Mletá kůra z chemicky neošetřovaných plodů

Číst více Vybrat balení

Sváteční vánočka

Vytisknout


Osvědčený babiččin recept na vánočku, který se u nás dědí z generace na generaci a nesmí chybět na žádném vánočním stole.

40 min. příprava
165 min. kynutí
50 min. pečení
1 vánočka
  • 1/6

    Připravíme si ingredience.

    Vánočka - recept krok 1
  • 2/6

    Nejprve si v misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

    Vánočka - recept krok 2
  • 3/6

    Než je kvásek hotový rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků. Ve větší míse smícháme obě mouky dohromady se 100 g cukru, dvěma lžícemi (polovina sáčku) „Vanilkového cukru“ od Antonína, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami „Citronové kůry mleté“ od Antonína. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, rum, žloutky, rozehřáté máslo, přidáme rozinky, polovinu sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.

    Vánočka - recept krok 3
  • 4/6

    Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

    Vánočka - recept krok 4
  • 5/6

    Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, rozdělíme na 9 stejně velkých částí a z nich vyválíme cca 40 cm dlouhé válečky, které na plechu vyloženém pečícím papírem spleteme do vánočky (dolní řada je ze 4, prostřední řada ze 3 a horní řada ze 2 válečků). Aby se vánočka „nerozjela“, doporučujeme jednotlivé řady zpevnit zapíchanými špejlemi. Vánočku necháme ještě 45 minut vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem sekaných mandlí.

  • 6/6

    Pečeme v troubě 50 minut při 150°C. Necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

    Vánočka - recept krok 6

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík