Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g krup
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • směs koření Houbové koření
  • 1 litr vývaru
  • hrst sušených hub nebo 250 g žampiónů
  • majoránka
  • 3 lžíce sádla

Použité koření:

Houbové koření

Obsahuje 20% pravých hřibů smrkových.

Číst více Vybrat balení

Vánoční kuba

Vytisknout


Jednoduchý a oblíbený staročeský pokrm z krup a hub, který se tradičně připravuje k obědu na Štědrý den.

45 min. příprava
15 min. pečení
4
  • 1/5

    0,5 kg krup co nejlépe propereme ve studené vodě, zalijeme 1 litrem vody, 1 litrem vývaru a vaříme, až kroupy změknou (cca 30 až 45 minut). Poté scedíme a vývar uschováme.

    Vánoční kuba - recept krok 1
  • 2/5

    Na 1 lžíci sádla dozlatova osmahneme 2 nadrobno nakrájené cibule, přidáme větší hrst namočených sušených hub (nebo 250 g krájených žampiónů, pokud houby nemáte), 6 prolisovaných stroužků česneku a krátce orestujeme.

    Vánoční kuba - recept krok 2
  • 3/5

    Zalijeme 250 ml vývaru z krup, přidáme 1 lžíci směsi „Houbové koření“ (nebo 2 lžíce, pokud jste použili žampiony), scezené uvařené kroupy, 1 lžíci majoránky a dobře promícháme.

    Vánoční kuba - recept krok 3
  • 4/5

    Vše dáme do sádlem vymaštěného pekáčku a zapečeme v troubě při 160 stupních asi 15 minut (podle toho, jakou chceme mít kůrku).

    Vánoční kuba - recept krok 4
  • 5/5

    Podáváme s nakládanou zeleninou nebo kysaným zelím.

    Vánoční kuba - recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík