Ingredience

Použité suroviny na 2 plechy:

  • 1 kg uzeného vepřového masa (nejlépe ocásek, i s kostmi cca 1,3kg)
  • 4 hrsti čerstvých bylin (mladé kopřivy, petržel kudrnka, pažitka)
  • 8 vajec
  • 10 rohlíků (ideálně 3 dny starých)
  • 2 lžíce směsi koření Salát pikant od Antonína
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře černého
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibulka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce sádla nebo oleje

Přílohy:

  • Uzená polévka nebo jen tak s kyselou okurkou

Použité koření:

Nové koření celé

Prvotřídní velké a aromatické plody bez zlomků

Číst více Vybrat balení

Salát pikant

Univerzální oblíbená směs nejen do salátů a dipů.

Číst více Vybrat balení

Pepř černý celý "Tellicherry"

Nejkvalitnější, ručně sbíraný pepř z Tellicherry na Malabarském pobřeží Indie

Číst více Vybrat balení

Majoránka

S nádhernou barvou a vůní, pěstovaná na bylinkové farmě v Německu

Číst více Vybrat balení

Velikonoční nádivka

Vytisknout


Správná velikonoční nádivka je křupavá na povrchu, vláčná a nadýchaná uvnitř. Vyzkoušejte ji letos podle Antonínova receptu! Je úžasně voňavá a plná čerstvých bylin, jako jsou mladé kopřivy, petržel kudrnka, nebo pažitka.

1 hod. příprava
45 min. pečení
2 plechy
  • 1/8

    Nejdříve nasbíráme čerstvé bylinky. U nás preferujeme mladé kopřivy, ale lze použít i petržel kudrnku, pažitku, libeček a další bylinky dle vlastní fantazie (na jaře mají nejvíce vitamínů, které po zimě potřebujeme).

    Velikonoční nádivka - recept krok 1
  • 2/8

    V 1,5 l vody uvaříme doměkka 1 kg uzeného masa spolu s 1 bobkovým listem, 3 kuličkami nového koření, 5 kuličkami celého černého pepře a malou cibulkou (cca 45 minut). Poté vývar scedíme a uschováme, budeme ho ještě potřebovat, maso obereme z kostí.

    Velikonoční nádivka - recept krok 2
  • 3/8

    Mezitím si 10 rohlíků nakrájíme na 1 cm kostičky a nadrobno nasekáme omyté 4 hrsti čerstvých bylinek (kopřivy je nutné spařit horkou vodou). Utřeme 2 stroužky česneku.

    Velikonoční nádivka - recept krok 3
  • 4/8

    Z 8 vajec oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme do tuhého sněhu.

    Velikonoční nádivka - recept krok 4
  • 5/8

    Uvařené maso nakonec rovněž nadrobno nakrájíme.

    Velikonoční nádivka - recept krok 5
  • 6/8

    0,5 l teplého vývaru smícháme s 1 lžící majoránky, bylinkami, lžičkou soli, 2 lžícemi směsi "Salát pikant", česnekem a lžící sádla. Vše poté promícháme s nakrájenými rohlíky, masem, 8 žloutky a na závěr přidáme ušlehaný sníh, který velmi opatrně vmícháme do nádivkové směsi.

    Velikonoční nádivka - recept krok 6
  • 7/8

    Nádivkovou směs rozdělíme napůl a dáme na plech vyložený pečícím papírem ve vrstvě cca 1,5 cm a pečeme při teplotě 200°C asi 45 minut, až vznikne zlatavá kůrka. (Pro ještě jemnější chuť můžeme horkou nádivku potřít rozpuštěným máslem).

    Velikonoční nádivka - recept krok 7
  • 8/8

    K nádivce se pak báječně hodí uzená polévka, kterou uvaříme ze zbylého vývaru (zatímco se nádivka peče), přidáním 2 hrstí uvařených krup (nebo rýže), na 0,5 cm kostičky nakrájené 1 mrkve, 1 petržele a ¼ celerové bulvy. Vše osolíme dle chuti a 10 minut povaříme.

    Velikonoční nádivka - recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík