Zapečené kuřecí řízečky od paní Šváchové

Vytisknout
Zapečené kuřecí řízečky od paní Šváchové

SUMAH

Toto zajímavé koření se používá hlavně ve středomoří. Jsou to rozemleté plody škumpy koželušské fialové barvy a kyselé chuti. Přestože se doporučuje hlavně k tučným jídlům, můžeme ho s úspěchem použít i na kuřecí maso nebo na rybu a na různé míchané saláty. Toto koření je také součástí různých kořenících směsí, např. arménská adžika dostává díky sumahu svoji typickou chuť i barvu. Sumah jako koření je ve střední Evropě velmi málo známý, kdežto Libanonci, Syřané nebo Turci mají sumah vždy při vaření po ruce. Sumah má prý i léčivé účinky. Údajně se z něho připravuje kyselý nápoj, který se podává jako lék při žaludečních potížích.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ZAPEČENÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY od paní Šváchové

Kuřecí řízky rozřízneme na dva menší kusy, naklepeme a posypeme směsí, kterou si připravíme z jedné lžičky sumahu, jedné lžičky tymiánu, 1/2 lžičky bílého mletého pepře a jedné lžičky soli. Okořeněné kuřecí maso krátce (asi 4 minuty) osmažíme z obou stran na oleji. Takto připravené kuřecí řízečky naskládáme vedle sebe do pekáčku, na každý kousek dáme 1/2 cm silné kolečko většího rajčete a posypeme sýrem, který jsme předtím rozmíchali se dvěma vajíčky. Dáme zapéct do trouby na 15-20 minut při teplotě 200 °C až se vytvoří hezká kůrka.

Jako přílohu můžeme podávat hranolky, brambory nebo bramborovou kaši. Doporučujeme ozdobit pěknou zeleninovou oblohou.

Použité suroviny na 4 porce :

600g kuřecích prsou, 5 lžic rostlinného oleje, 150g strouhaného sýra (Eidam), 2 vajíčka, 2 větší rajská jablíčka, 1 lžička sumahu, 1 lžička tymiánu, 1/2lžičky bílého mlet. pepře, 1 lžička soli

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík