Zapékaná kukuřice s paprikou

Vytisknout
Zapékaná kukuřice s paprikou

CHILLI MLETÉ

Chilli je označení pro nekonečnou řadu paprik, které dnes ve světě existují. Liší se druh od druhu chutí, vzhledem, jemností a ostrostí. Mezi nejostřejší druhy patří odrůdy Jalapeňo, Tabasco, Santaca (japonské) a Bahamské. Např. jen v samotném Mexiku je jich více než 60. Puristé tvrdí, že bez použití toho správného druhu nelze některá jídla ani připravit. V našich podmínkách však budeme muset ale dělat nějaké ústupky.

Dnes zůstaneme u mexické kuchyně, kde jsou chilli součástí většiny připravovaných pokrmů a kukuřice základní potravou. Recept pochází ze středního Mexika a pokud vynecháme maso, je to ideální samostatné vegetariánské jídlo nebo příloha (místo brambor či rýže).

Recept byl inspirován receptem z knihy „Nejlepší recepty světové kuchyně“ (Fortuna Print Praha, 1998) a pokrm je poněkud ostřejší.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ZAPÉKANÁ KUKUŘICE S PAPRIKOU

Nejdříve si připravíme všechny suroviny. 3 lžíce olivového oleje na větší pánev, 1 střední cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, 3 stroužky česneku prolisujeme, 300 g masa nakrájíme na malé kostičky, 2 papriky (zelenou a červenou) nakrájíme nejprve na proužky a pak na kostky, kukuřici slijeme a rozmixujeme na kaši, 4 čerstvá vejce v hrnečku rozkverláme.

Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a maso a krátce orestujeme, až maso zbělá. Osolíme ( 1/2 lžičky ), opepříme ( 1/2 lžičky ) a přidáme papriky, krátce osmažíme, až paprika pustí vodu a dle typu masa pod pokličkou podusíme, až je maso hotové a paprika lehce změkne. Do mísy nalijeme rozmixovanou kukuřici, přidáme 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, vejce, 2 lžičky soli, 1 lžičku mletého chilli od Antonína , 1 lžičku cukru a směs papriky a masa z pánve.

Vše dobře promícháme a vzniklou směsí naplníme tukem vymazanou zapékací mísu. Pečeme v předehřáté troubě (200 °C) odkryté 30 – 40 minut.

Použité suroviny na 2 - 4 porce :

3 lžíce olivového oleje, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 300 g masa (kuřecího, krůtího, králičího, vepřového), sůl, pepř (nejlépe čerstvě umletý), 1 velká červená paprika, 1 velká zelená paprika, 2 konzervy sterilované kukuřice (čistá váha 2 x 280 g), 3 lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, chilli mleté od Antonína, 1 lžička krystalového cukru, tuk na vymazání zapékací nádoby

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík