Zlaté kuře

Vytisknout
Zlaté kuře

CHMELI SUNĚLI

Mletá směs vonných bylinek z arménské, gruzínské a vůbec zakavkazské kuchyně (je součástí směsi koření adžika.) Skládá se hlavně z bazalky, koriandru, kopru, papriky, celerové a petrželové nati, saturejky, máty, bobkového listu, pískavice, majoránky apod. Směs používáme především při nakládání všech typů mas, ale hodí se i na mletá a dušená masa, při přípravě fazolí, omelet, salátů, do pomazánek, zeleninových a luštěninových polévek aj.

Dnešní recept velice jednoduchým způsobem kombinuje různé druhy úpravy dnes velice oblíbeného kuřecího masa. Je nenáročný na čas, suroviny a přípravu. A jinak sušší kuřecí maso zůstává šťavnaté – s příchutí bylinek.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ZLATÉ KUŘE

Celé kuře opláchneme a vložíme do hrnce s vodou (musí být ponořené), ve které jsme rozpustili 2 lžičky soli a 1 vrchovatou lžičku směsi koření „Chmeli suněli“. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou vaříme do poloměkka (asi 25 minut).

Zatímco se kuře vaří, předehřejeme si gril nebo troubu na 230 °C a v malém rendlíku připravíme směs na potírání – 1,5 lžíce másla (ne margarín), 1 lžičku medu, 1 lžičku soli a šťávu z 1/2 malého citronu. Smícháme a mírně zahřejeme, aby došlo k úplnému spojení všech ingrediencí.

Kuře vyjmeme z hrnce a vložíme na gril nebo do trouby na mřížku (nezapomeneme dát pod mřížku plech, který zachytává odkapávající šťávu) a za častého potírání připravenou směsí grilujeme až kůže dostane zlatohnědou barvu (dle typu trouby asi 20 – 30 minut).

Podáváme s chlebem, rýží, brambory, kaší, knedlíky …

Použité suroviny na 4 porce :

1 celé kuře, sůl, směs koření „Chmeli suněli“

na směs na potírání :
1,5 lžíce másla (ne margarín), 1 vrchovatá lžička medu, 1 lžička soli, šťáva z 1/2 malého citronu

přílohy :
chléb, rýže, brambory, kaše, knedlíky

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík