Koření pěti vůní
Pikantní, sladce vonící směs na čínskou a vietnamskou kuchyni
Badyán určený k vaření
Badyáník pravý (Illicium verum) strom původně z jihozápadní Číny je dnes rozšířen po celé jihovýchodní Asii a Tichomoří. Jako koření se využívají nedozrálá sušená souplodí připomínající vzhledem hvězdičky a vůní anýz. Odtud pochází i lidové názvy jako hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz.
Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Daleko dříve byl znám v Rusku. V Číně bylo toto koření pěstováno a používáno i jako léčivo již před 3000 lety. Působí proti žaludečním kolikám a revmatismu. Dnes se využívá při výrobě antivirotik.
Badyán má vůni podobnou anýzu, příjemnou kořenně nasládlou a jemnější chuť než skutečný anýz. Používá se celý i mletý zejména v asijských kuchyních, je základem vietnamské polévky pho. U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů, ovocných čajů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé kousky tmavě hnědých hvězdiček, které zde vypadají nádherně.
Nejvíce badyánu se po celou jeho historii spotřebuje v Číně, která ho také nejvíce vyprodukuje.
Země původu: Čína, Vietnam
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.