Salátové koření
Mleté bylinky s koprem na přípravu salátů, zálivek a dresinků
Voňavý estragon z jižní Francie
Pelyňek estragon (Artemisia dracunculus) je vytrvalá, až 120 cm vysoká rostlina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae). Má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii. Proto je estragon tak častý v kuchyni Arménů a Turků. Dnes roste i v jižní a střední Evropě a na západě Ameriky. Listy estragonu mají jemnou, hořkosladkou chuť a lehce citronovou vůni. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.
V lidovém léčitelství se používá od starověku proti střevním parazitům a protože podporuje tvorbu žluči, pomáhá i při poruchách gastrointestinálního traktu. Má i mírné anestetické a sedativní účinky, proto se čaj používá na zklidnění a na léčbu hyperaktivity.
Je to základní zelené koření francouzské "vysoké kuchyně" a bývá součástí svazku bylinek pro dochucení vývarů "Bouquet garni". Estragon se často používá k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, majonéz, při výrobě estragonové hořčice, při nakládání zeleniny (okurek, rajčat), do salátů, polévek, marinád, omelet, k jemným zeleninám atd.
Země původu: Francie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.