Glutaman

Skladem

Prostředek ke zvýraznění chuti, japonská pátá chuť "umami", čínsky "wej-su"

Vyberte balení

  • Sáček, 40 g Sáček, 40 g 35 Kč
  • Kořenka malá, 55 g Kořenka malá, 55 g 84 Kč
  • Kořenka velká, 108 g Kořenka velká, 108 g 129 Kč
  • Gastrosáček, 400 g Gastrosáček, 400 g 280 Kč

Popis produktu

Glutaman sodný (Mononatrium glutaman, glutasol, glutamat, MSG, E621, wej-su, umami, pátá chuť) vlastně není koření. Je to aminokyselina, která má zvláštní vlastnost zvýraznit typickou vlastní chuť připraveného pokrmu. Dříve byl získáván z mořských řas "Laminaria japonica" hlavně v Číně a Japonsku, kde se od 5. století používal k dochucování pokrmů. Dnes se vyrábí synteticky. Pro západní svět byl "objeven" za 2. světové války. Když Američané osvobozovali ostrovy od Japonců a ochutnávali i jejich konzervy, zjistili, že chutnají výrazněji lépe než americké, zjišťovali proč. Byl do nich přidáván glutaman.

Tento krystalický bílý prášek bez vůně a s jemnou masovou chutí je nutno používat v malých dávkách - maximálně polovina čajové lžičky na 1 litr nebo kilogram pokrmu. Nedoporučuje se dětem do 3 let, někdy po něm mohou trpět alergií. Dle nařízení EU je v potravinách značen E621 . Vyskytuje se ve všech živých organismech, většinou jako součást proteinů. Nejvíce je ho obsaženo v houbách, aromatických sýrech (rokfór, parmazán) a zralých rajčatech. Lidské tělo si denně vyrábí samo cca 50 g glutamanu. V běžné potravě jej člověk denně ve vázané formě konzumuje asi 10 g a ve volné formě asi 1 g.

Glutaman sodný je součástí mnoha směsí koření, kterým propůjčuje svou schopnost zvýraznit osobitou chuť pokrmu. Používá se do polévek, omáček, omelet, v japonské a čínské kuchyni.

Země původu: Francie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...