Hořčice hnědá indická "Sareptská"
Jedna z nejostřejších hořčic s hnědými semeny
Nejjemnější z hořčic, používá se i název hořčice bílá
Sinapis alba, hořčice bílá Pochází pravděpodobně z jižní Evropy a dnes je pěstovaná téměř ve všech zemích s mírným klimatem. Nejčastějším využitím hořčičných semen je výroba hořčice (ve světě existuje nespočet variant ze semen mletých i nahrubo drcených). Hořčice má ostrou chuť a čpavou vůni.
V lidovém léčitelství se drcená nebo mletá semena se ve formě obkladů využívají proti kašli, zánětům, bolestem svalů a revmatismu, vnitřně podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Olej se využívá i v kosmetice jako vlasové tonikum. Aroma oleje odpuzuje kočky i psy.
Celého semena hořčice se používá při konzervaci zeleniny - zelí, červené řepy, okurek, hub, při konzervaci ryb. Celá hořčice se může rozpálit v horkém oleji, čímž dostane lahodnou oříškovou chuť. Mletá se používá do směsí koření a na dochucení masa při nakládání a grilování.
Země původu: Německo, Ukrajina
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.