Hořčice žlutá celá
Nejjemnější z hořčic, používá se i název hořčice bílá
Jedna z nejostřejších hořčic s hnědými semeny
Hořčice hnědá indická "Sareptská" (Brassica juncea, brukev sítinovitá) je jednoletá, až 1,5 metru vysoká bylina původem z oblasti hranice mezi Čínou a Indií. Nejvíce se v současnosti pěstuje v Indii, Pákistánu, Rusku a Číně. Má drobná, světle hnědá semena. Na rozdíl od žluté hořčice má výraznější a silnější chuť a při vaření a pečení se používá téměř výhradně v celém stavu. Kvůli větším výnosům postupně nahrazuje v krémžských hořčicích hořčici černou.
V lidovém léčitelství se drcená nebo mletá semena ve formě obkladů využívají proti kašli, zánětům, bolestem svalů a revmatismu, vnitřně podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Olej se využívá i v kosmetice jako vlasové tonikum. Aroma oleje odpuzuje kočky i psy.
Aby hořčice změkla a uvolnilo se její aroma, většinou se před přípravou praží, buď na másle nebo oleji, případně nasucho. Z hnědé hořčice se také lisuje kvalitní olej, oblíbený v celé severní Indii. V západním světě je takřka neznámý. Je velice rozšířená a oblíbená v indické kuchyni. U nás se používá buď při nakládání zeleniny (oblíbená je kombinace se žlutou hořčicí) nebo do indických specialit.
Země původu: Kanada
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.