Garam másala
Základní indická směs bez soli s vůní římského kmínu a hřebíčku
Nádherně aromatická, ručně tříděná poupata hřebíčkovce
Hřebíčkovec kořenný (Eugenia caryophyllata) je stálezelený, 10-20 metrů vysoký strom původem pravděpodobně z ostrova Ambon (Molucké ostrovy) na severu Indonésie. Jako koření se sbírají nerozvitá květní poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené. V této době mají nejvíc aromatických látek a následně se suší. Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem a pokud stisknete nehtem „stopku“, objeví se malé množství oleje. Stejně jako poupata voní i listy. Z jednoho stromu se průměrně sklidí 4 kg poupat.
První zmínky o hřebíčku pocházejí z Číny z období 300 let př.n.l. Do Evropy se dostal ještě před naším letopočtem s arabskými obchodníky. Obchod s hřebíčkem byl v 16.století důvodem objevitelských cest kolem Afriky. Nejprve Portugalci a poté Holanďané ovládli obchod s tímto kořením a pod trestem smrti zakázali vyvážet semena a sazenice. Až v roce 1770 se povedlo francouzskému guvernérovi ostrova Mauricius propašovat několik semen v podpatku bot. Od té doby se rozšířil do mnoha tropických oblastí celého světa, kde roste v oblastech do nadmořské výšky 200 metrů, s průměrnou teplotou 25 °C a srážkami 1500-2500 milimetrů.
V lidovém léčitelství se používá jako lokální anestetikum při bolesti zubů, v mastech proti revmatitidě a v inhalacích při onemocnění dýchacích cest. Ajurvéda zmiňuje jeho použití při povzbuzení srdečního svalu.
Jako koření se hřebíček používá při speciálních úpravách masa, jater, v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů, v menším množství i do vývarů. Mletý se přidává do perníků, koláčků a vánočního pečiva. Je součástí směsí jako garam másala, baharat, chai másala, svařené víno, punč, rajská, koření 5 vůní, různých typů kari, perníkového, spekulatius a dýňového koření, pečeného čaje, povidel apod.
Země původu: Komorské ostrovy, Madagaskar
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.