Hřebíček celý

Skladem

Nádherně aromatická, ručně tříděná poupata hřebíčkovce

Vyberte balení

  • Sáček, 20 g Sáček, 20 g 34 Kč
  • Kořenka malá, 23 g Kořenka malá, 23 g 87 Kč
  • Kořenka velká, 47 g Kořenka velká, 47 g 135 Kč
  • Gastrosáček, 200 g Gastrosáček, 200 g 272 Kč

Popis produktu

Hřebíčkovec kořenný (Eugenia caryophyllata) je stálezelený, 10-20 metrů vysoký strom původem pravděpodobně z ostrova Ambon (Molucké ostrovy) na severu Indonésie. Jako koření se sbírají nerozvitá květní poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené. V této době mají nejvíc aromatických látek a následně se suší. Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem a pokud stisknete nehtem „stopku“, objeví se malé množství oleje. Stejně jako poupata voní i listy. Z jednoho stromu se průměrně sklidí 4 kg poupat.

První zmínky o hřebíčku pocházejí z Číny z období 300 let př.n.l. Do Evropy se dostal ještě před naším letopočtem s arabskými obchodníky.  Obchod s hřebíčkem byl v 16.století důvodem objevitelských cest kolem Afriky. Nejprve Portugalci a poté Holanďané ovládli obchod s tímto kořením a pod trestem smrti zakázali vyvážet semena a sazenice. Až v roce 1770 se povedlo francouzskému guvernérovi ostrova Mauricius propašovat několik semen v podpatku bot. Od té doby se rozšířil do mnoha tropických oblastí celého světa, kde roste v oblastech do nadmořské výšky 200 metrů, s průměrnou teplotou 25 °C a srážkami 1500-2500 milimetrů.

V lidovém léčitelství se používá jako lokální anestetikum při bolesti zubů, v mastech proti revmatitidě a v inhalacích při onemocnění dýchacích cest. Ajurvéda zmiňuje jeho použití při povzbuzení srdečního svalu.

Jako koření se hřebíček používá při speciálních úpravách masa, jater, v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů, v menším množství i do vývarů. Mletý se přidává do perníků, koláčků a vánočního pečiva. Je součástí směsí jako garam másala, baharat, chai másala, svařené víno, punč, rajská, koření 5 vůní, různých typů kari, perníkového, spekulatius  a dýňového koření, pečeného čaje, povidel apod.

Země původu: Komorské ostrovy, Madagaskar

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...