Pepř cayenský mletý
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Odrůda Bird's Eye, jedna z nejoblíbenějších ostrých chilli papriček
Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, které sesadilo z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!
Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.
Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.
Chilli papričky malé (1 – 3 cm) jsou odrůda Bird`s eye (jedna z nejostřejších). Její pálivost je 100.000-150.000 SHU. Používají se převážně v celku a jejich dávkování musí být velice opatrné. Doporučená dávka jsou 2 papričky do jídla pro 4 osoby.
Země původu: Malawi
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.