Divoké koření
Ideální na zajíce, bažanty nebo do svíčkové
Mleté jalovčinky ze slunného Středomoří
Jalovec obecný (Juniperus communis) je stálezelený keř až strom z čeledi cypřišovité (Cupressaceae). Vyskytuje se téměř po celé severní polokouli. Díky úbytku přirozených stanovišť a sběru jalovčin je u nás řazen mezi ohrožené druhy. Sbírají se plody, modročerné jalovčinky, které mají pryskyřičnou, hořce nasládlou chuť a vůni. Dřevo jalovce se využívá i při uzení masa a soli.
V historii byl uctíván jako dřevina s mocnou ochrannou silou a sídlo nadpřirozených bytostí. Větvička jalovce chránila proti nemocem a nočním můrám.
V léčitelství se využívá jako diuretikum a k dezinfekci močových cest, při plynatosti a křečích. Žvýkání jalovčinek pomáhá při zápachu z úst. Zevně se přidává do masážních emulzí a do obkladů při revmatismu. Pro své antiseptické účinky je odedávna používán při vykuřování.
Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Jalovec se převážně využívá při kořenění zvěřiny, drceným jalovcem se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidává se i do rybích marinád. Koření se jím kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidává do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, ale i při pečení drůbeže. Je součástí různých směsí koření na zvěřinu (divoké koření, zvěřina Hubert), dá se použít spolu s koriandrem k nakládání masa před uzením. Používá se k výrobě ginu a borovičky.
Země původu: Makedonie, Srbsko, Bosna, Kosovo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.