Koriandr lístky
Oblíbené koření mexické, thajské i indické kuchyně
Listy ze stromu Muraya se svěží vůni, základ kari pokrmů na Srí Lance a v Indii
Muraya (Murraya koenigii) je stálezelený, 4-6 metrů vysoký keř nebo strom z čeledi routovitých (Rutaceae) původem z jižní Indie a Srí Lanky, odkud se rozšířil do dalších oblastí (Indie, Thajsko, Pákistán, Malajsie, Tichomoří a jižní Afrika). U nás je známý pod názvem korma, curry listy nebo kari lístky, které se také jako koření používají. Lístky mají lehce štiplavou dřevitou svěží vůni a chuť vzdáleně připomínající nahořklé mandarinky. Slovo „kari“ je vypůjčeno z tamilského slova kari (கறி, doslovně „zčernalý“), což je jméno rostliny spojené s vnímanou černotou listů stromu. Záznamy o použitých listech se nacházejí v tamilské literatuře z 1. a 4. století našeho letopočtu. Do Evropy se dostaly díky anglickým obchodníkům v 16. století našeho letopočtu.
Jako lék se Muraya zmiňuje již v ajurvédě, doporučuje se při cukrovce na snížení hladiny cukru v krvi, zklidňuje trávicí trakt, má pomáhat při bodnutí hmyzem, při léčbě zánětů, ekzémů a onemocnění ledvin. Údajně působí proti šedivění vlasů. Využívají se i k výrobě vonných mýdel.
V indické kuchyni se nejčastěji používá v čerstvém stavu, kdy se před použitím nasucho opraží nebo orestují na oleji nebo másle spolu s hořčičným semínkem a cibulí a tvoří základ nejčastěji připravovaných zeleninových sambaar. Se sušenými lístky již tato příprava není nutná, ale rychlým orestováním vynikne specifická vůně. Často se používají do zeleninových kari (sambaar), k ochucení luštěnin, rýže a do náplní pro indickou obdobu listového těsta (samosa). Na Srí Lance se používá do omáček a směsí z kuřecího masa.
Země původu: Srí Lanka
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.