Arabská
Výborná do kuskusu, hummusu a mletých mas
Jedno ze základních koření Balkánu a Orientu.
Šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum) je pod lidovými názvy jako kumin, římský kmín, jiraka, komino, djintan, kimion nebo džira znám jako koření především arabského a orientálního světa, tedy zemí okolo Středozemního moře, celé Asie a dále střední Ameriky. Jedná se o jednoletou rostlinu příbuznou kmínu lučnímu. Semena jsou podobná našemu kmínu, ale vzájemně se nedají nahradit. Mají zcela jinou vůni i chuť, která je lehce nahořklá. Pěstuje se v oblastech okolo středozemního moře a v Indii.
Už od starověku se používal v Řecku, Egyptě a Římě, nejen jako koření, ale i k podpoře trávení a jako náhražka pepře pro svou lehkou ostrost.
Pro svou výraznou chuť i aroma (zcela odlišnou od našeho kmínu) se ke kořenění používají jen menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí karí i dalších směsí. Využívá se při pečení orientálního chleba, pečiva, při výrobě salámů a sýrů. V Africe se dává do pokrmů jako je hummus, tajin, kuskus, harira, na Balkáně do kebabu a džuveče a v Asii do pilafu. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou a kardamomem.
Země původu: Indie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.