Černucha

Skladem

K okořenění sýrů, luštěnin, jogurtů, pečiva nebo chleba

Vyberte balení

  • Sáček, 30 g Sáček, 30 g 34 Kč
  • Kořenka malá, 34 g Kořenka malá, 34 g 87 Kč
  • Kořenka velká, 71 g Kořenka velká, 71 g 139 Kč
  • Gastrosáček, 300 g Gastrosáček, 300 g 272 Kč

Popis produktu

Černucha setá (Nigella sativa) je jednoletá bylina z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae). Původ má pravděpodobně v jihozápadní Asii, kde od starověku semena používala jako lék i jako koření. V Čechách se pěstuje jako okrasná květina i do suchých vazeb a pod lidovými názvy "černý kmín, nigela, semena černé cibule" se používá i jako koření. Má lehce pálivou, cibulově kořenitou chuť a příjemnou vůni připomínající muškátový oříšek.

Jako lék se využívala zejména v orientu, zbytky oleje byly nalezeny i v Tutanchamónově hrobce. Léčivé účinky jsou zmiňovány i v bibli, její léčivé účinky zmiňují i Hippokrates, Avicenna, Plinius starší a dokonce i prorok Mohamed. Proto je v arabských zemích její používání velmi oblíbené. Olej ze semen používá na bolesti a ztuhlost kloubů, k podpoře imunitního systému, nebo jako antiparazitikum. 

Černucha má široké použití hlavně v Indii a na středním východě. Používá se k okořenění chleba, jogurtů, pečiva, sýrů, luštěnin apod. Je součástí směsí koření karí a různých druhů másal. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, muškátovým oříškem, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.

Země původu: Sýrie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...