Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Aromatické a krásně zelené koncové výhonky šetrně usušené ihned po utržení
Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Pochází z východní oblasti Středozemí, Íránu a Přední Indie. Je jedním z nejstarších koření používaných u nás. Historicky jej používali již ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Římští gladiátoři si před zápasy natírali koprem ruce i nohy pro posílení svalstva. V roce 812 je přikázal na svých statcích pěstovat i Karel Veliký.
V lidovém léčitelství kopr pomáhá při zažívacích potížích, nadýmání, kašli a nespavosti. Působí močopudně a podporuje tvorbu mateřského mléka.
Kopr se přidává do salátů (okurkového, rajčatového i bramborového), do pomazánek, do smetanových omáček a polévek (kulajda, kyselo). Kopr se přidává i do kysaného zelí nebo salátu z čerstvého zelí, k nakládané zelenině (okurkám, cibulkám), do bylinkového octa a bylinkového másla. Používá se i do vaječných jídel, je vhodný k rybám (marinovaný losos) a k masům dušeným na bylinkové směsi. Je i součástí kavkazských kořenících směsí na drůbež a ryby (Adžika, Chmeli suněli).
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.