Chop suey
Na tradiční čínskou kuchyni, s kurkumou a zázvorem, bez glutamanu
Základ indické kuchyně a všech druhů kari, s nádherně žlutou barvou
Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa) je tropická, až 1,5 metru vysoká bylina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae) původem z jihovýchodní Asie (hlavně Indie). Dnes se pěstuje na Srí Lance, v Číně, Indonésii, Peru nebo na Jamajce. Jako koření se používají oddenky nazývané také "žlutý zázvor", které se vaří a po následném usušení se melou na prášek. Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Jako žluté sušené oddenky nebo jako žlutý prášek byla kurkuma známa v Evropě už ve starověku. Z Indie a ze Srí Lanky ji tehdy dováželi arabští obchodníci. Ve středověku byla v Evropě známa pod jménem "indický šafrán". V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo látek a dřeva než jako koření. Pokud se používá k barvení potravin, označuje se kódem E100.
Kurkuma, díky obsahu kurkuminu, byla odpradávna používána ajurvédskou medicínou pro své protizánětlivé a antioxidační účinky a podporu kognitivních funkcí. Podpůrnou funkci má i při kolikách ledvin, jater a žlučníku. Zevně se ve formě zásypu aplikuje na nehojící se rány. Je hlavní složkou směsi "Zlaté mléko", které v ajurvédské medicíně slouží k podpoře cévního (napomáhá snižování cholesterolu i krevního cukru), trávicího a dýchacího systému.
Pro význačnou kořennou chuť a barvu se kurkuma používá do směsí kari nebo samostaně jako koření nejčastěji v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni při přípravě různých omáček. Přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - worcesterové omáčky. Používá se i k barvení másla, tuků, sýrů, těstovin, rýže i likérů. Vyrábí se z ní i škrobová moučka (arrowroot), která se používá k zahušťování rybích polévek.
Naše kurkuma obsahuje 2.0 % kurkuminu.
Země původu: Indie
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.