Čubrica
Bulharská směs do mletých mas, luštěninových pokrmů
"Přírodní maggi" neboli voňavý libeček
Libeček lékařský (Levisticum officinale) je až 2 metry vysoká po celeru vonící trvalka z čeledi miříkovité (Apiaceae). Pochází z Přední Asie a planě roste i v jižní Evropě. Je často pěstován i na českých zahrádkách a v gastronomii se používají všechny její části. Dodává jídlům aromatickou masovou příchuť, proto se mu lidově říká "přírodní maggi". Do pokrmů nedáváme libečku mnoho, je příliš aromatický.
V lidovém léčitelství se využívá pro zlepšení trávení a snížení plynatosti. Je součástí čajových močopudných směsí.
Jako koření se listy používají do vývarů, bílých polévek, bramboračky, česnečky (oukropu) nebo bylinkové polévky vařené kolem Velikonoc, kdy bylo zvykem sníst "něco zeleného". Libečkem můžeme kořenit rajčatový a paprikový salát, přidávat jej nadrobno rozsekaný do nádivek, karbanátků, k dušeným masům se zeleninou, do tvarohu, do pomazánek, bylinkového másla a do rozmanitých omáček. Plody se dají využít při nakládání zeleniny nebo do některých druhů pečiva, oddenek lze kandovat.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.