Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
S nádhernou barvou a vůní, pěstovaná zahrádkovým způsobem na bylinkové farmě v Německu
Majoránka zahradní (Majorana hortensis) je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae). Ta naše je ručně sbíraná, pěstovaná v Duryňsku (Německo) zahrádkovým způsobem a šetrně sušená chladným vzduchem. Původem je ze severní Afriky, přední Asie a jižní Evropy, kde se také nejvíce pěstuje. Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů. Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. S křižáckými výpravami se rozšířila do celé Evropy, kde se pěstuje jako letnička. Kdysi se z ní připravoval i nápoj lásky. Ale dnes je majoránka nepostradatelná jako jedno z nejdůležitějších koření a jeho předností je, že neztrácí sušením aroma.
V lidovém léčitelství se využívá jako digestivum, proti nadýmání, posiluje nervový systém a čaj z majoránky pomáhá při bolestech hlavy a nachlazení.
Je nepostradatelným kořením do polévek (hrachová, bramborová, černá, ovarová, uzená, gulášová, dršťková), k luštěninám, do dušených mas a omáček (zvěřina, skopové, hovězí, karbanátky, drůbež, tokáň, guláš), do bramboráků, nádivek, dává se do paštik i k játrům, do uzenin - a samozřejmě je nepostradatelná do zabijačkových specialit. Majoránka je součástí směsí bylinkového koření v Itálii, ve Francii i ve Španělsku.
Země původu: Německo - Duryňsko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.