Adžika
Gruzínská směs na kuřecí maso a grilování ryb
Hrubě drcené lístky do arabské a anglické kuchyně i do čaje
Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalá bylina původem pravděpodobně z Anglie. Dnes se pěstuje doslova v celém světě. Sušenou mátu peprnou neskladujeme déle než rok a uchováváme ji v dobře utěsněné nádobce.
Dnes se používá i jako léčivá rostlina při potížích trávicího ústrojí (křeče, nadýmání), inhalace nebo čaje se využívají při zánětech dýchacích cest, při nespavosti, stresu a bolestech hlavy. Mentol má chladivé a znecitlivující účinky, proto se využívá i při svědění kůže. Využívá se i v kosmetickém průmyslu (zubní pasty, masážní emulze).
Máta peprná mívala své slavné místo nejen ve staročeské kuchyni. Mátou voní především jídla Angličanů, ale považuje si ji arabská, francouzská, balkánská i italská kuchyně. Angličané mají svou slavnou "mint sauce" z čerstvých lístků máty. Máta se přidává do likérů, i do míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů. Mátou kořenili již staří Římané a z té doby se zachovala i v řadě předpisů středomořské kuchyně. Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsi s ostatními bylinkami, nejčastěji se šalvějí, ale i s yzopem, saturejkou, libečkem, estragonem aj. Dáváme ji do nádivek, do sekaných mas (karbanátky, sekaná), k jehněčímu, přidává se také do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině (karotka, pór, mladá kapusta). Je součástí kavkazských směsí (adžika, chmeli suněli).
Země původu: Egypt
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.