Český guláš
Nepálivá směs do všech typů gulášů
Prvotřídní velké a aromatické plody bez zlomků
Pimentovník pravý (Pimenta officinalis) je až 15 metrů vysoký strom z čeledi myrtovité (myrtaceae), původem ze střední Ameriky a Karibských ostrovů, kde se pěstuje dosud. Zejména pak na pobřeží ostrova Jamajky, odkud je 70% světové produkce a které je považováno za nejkvalitnější. Proto je u i nás znám i pod lidovým názvem "jamajský pepř". Jako koření se používají sušená, zralá semena (bobule), které mají palčivou, ale příjemně kořennou chuť. Nové koření prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: pepře, hřebíčku,skořice i muškátového ořechu. Původní obyvatelé střední Ameriky znali toto koření dávno před příchodem evropských dobyvatelů. Kořenili jím například čokoládu. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až koncem 16. století. Bylo tedy oproti již dříve známým druhům exotických koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření". Pro jeho velkou oblibu v Anglii se mu také často říká "anglické koření".
V lidovém léčitelství je hojně využíváno v Karibské oblasti a Mexiku při nachlazerní, poruchách trávení a menstruačních potížích.
Nové koření se používá do uzenin, při konzervaci masa, zeleniny (okurek), v kuchyni do omáček, marinád, paštik a polévek, na hovězí maso, vepřové maso (zabijačky), zvěřinu a ryby, do směsí celého i mletého koření. Přidává se i do moštů, perníků, cukrovinek i vánočního pečiva a do dýňových receptů. Tvoří aromatizující esenci v likérnictví, kosmetice a při výrobě svíček.
Země původu: Mexiko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.