Oregano

Skladem

Svěží, zelené a aromatické lístky dobromysli

Vyberte balení

  • Sáček, 11 g Sáček, 11 g 33 Kč
  • Kořenka malá, 12 g Kořenka malá, 12 g 84 Kč
  • Kořenka velká, 23 g Kořenka velká, 23 g 127 Kč
  • Gastrosáček, 110 g Gastrosáček, 110 g 264 Kč

Popis produktu

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae) a je známá i pod lidovými názvy oregano, červená lebeda nebo saský balzám. Pochází ze Středomoří, Malé Asie, Kavkazu, Blízkého východu, Íránu, jižní Číny a Tchaj-wanu. Postupně se rozšířila do celé Evropy a Ameriky. U nás roste nejen na zahrádkách, ale i planě v teplejších oblastech na slunných místech strání a okrajích lesů. Používala se od antiky jako lék i jako koření. Dříve se používala i k barvení ovčí vlny. Sbírá se kvetoucí nať.

V lidovém léčitelství se využívá jejích spazmolytických a protizánětlivých účinků, usnadňuje odkašlávání a zvyšuje tvorbu žluči. 

Pod názvem oregano se používá do italských, španělských a mexických jídel. Rovněž v jižní Francii a Provenci má své význačné uplatnění. Do jídel se přidává sušená. Čerstvá dobromysl se používá málo. Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává její příbuzná majoránka. V Itálii se přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. V Mexiku tvoří součást koření "chilli", což je směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin. Bez oregana nelze připravit výtečné mexické jídlo "chilli con carne". Velmi chutná je na skopovém a telecím mase. Je vhodná k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť. Můžeme jím okořenit karbanátky, sekanou nebo ji přidat k masu dušenému na zelenině.

Země původu: Německo

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...