Kopr
Aromatické a krásně zelené koncové výhonky šetrně usušené ihned po utržení
Nádherně zelená a připravená k použití po celý rok
Pažitka pobřežní neboli šnytlík (Allium schoenoprasum) je vytrvalá cibulovina z čeledi amarylkovité |(Amarillidaceae) z chutí a vůní česneku. Planě roste v Evropě, Asii, severní Americe, především podél vodních toků, ale i na horách. Jako koření se používala už ve staré řecké a římské kuchyni. Spolu s petrželkou se udržela u nás dodnes jako oblíbená "polévková zeleň" snad na každé zahrádce. V Číně a Indii se pěstují statnější druhy pažitky, které mají o něco výraznější příchuť po česneku a současně jsou nasládlé. Jako koření se využívají většinou listy.
Pažitka podporuje trávení a chuť k jídlu a v lidovém léčitelství se používá podobně jako česnek. Má protizánětlivé účinky, chrání proti plísním, posiluje ledviny a pomáhá snižovat krevní tlak.
Pažitka se používá ve všech evropských kuchyních, dále v čínské, indické i v kuchyni severoamerické především jako zelené koření do polévek, omáček, do vaječných jídel, do bylinkového másla, na zdobení čerstvých zeleninových salátů (rajčatového, okurkového, bramborového a míchaného), na přílohy (ryží a brambory), na chléb s máslem, do tvarohových a sýrových pomazánek, na ochucení tvrdých sýrů, na ozdobu pečených mas a ryb, na obložené chlebíčky. Z pažitky se vaří chutná omáčka k vařeným vejcím, k masu i k zelenině.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.