Sójové maso
Originální chuťově výrazná směs pro dochucení sójového masa, seitanu a tofu
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Kayenský pepř (Capsicum annuum L. cv. Cayenne) jsou suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé chilli papričky které rostly původně v údolí řeky Cayenne v dnešní Francouzské Guayaně. Český název „pepř“ vznikl nepřesným překladem z angličtiny, kde „pepper“ znamená jak pepř, tak i papriku, včetně chilli. Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček (Capsicum) od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 2.000.000 SHU. Rekordmanem je nově odrůda Pepper X s průměrnou hodnotou SHU 2.693.000, která sesadila z trůnu odrůdu Carolina reaper s průměrnou hodnotou 1.560.00 SHU!
Chilli papričky pěstovali Indiáni již 6.000 let př n. l.. Po objevení Ameriky se rychle rozšířily do celého světa, protože představovaly cennou náhradu za pepř. S Turky se dostaly i do Maďarska, kde z nich byla vyšlechtěna i odrůda jedné z nejlepších sladkých nepálivých paprik - paprika sladká maďarská.
Chilli obsahuje vitamíny B a C, podporuje chuť k jídlu a v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř. Chilli je rovněž považováno za afrodiziakum.
Náš cayenský pepř má pálivost 12350 SHU a patří mezi středně pálivé chilli. Používá se na kuřecí a vepřové minutky, marinády, chutney, těstoviny, pomazánky z avokáda, tvarohu nebo sýra, indickou, arabskou nebo orientální kuchyni, rýžové a vegetariánské pokrmy, je součástí "Zlatého mléka" apod.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.