Pepř cayenský mletý
Mleté a středně pálivé červenooranžové chilli papričky
Oblíbený v Japonsku a Číně pro svoji trpce ostrou chuť a citrónovou vůni
Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum), lidovým názvem fagara, čínský pepř, japonský pepř, je stálezelený, až 3 metry vysoký keř podobný akátu z čeledi routovité (Rutaceae) původem ze střední Číny, dnes je rozšířen v celé jihovýchodní Asii. Jako koření se používají jeho sušené plody, červené až skoro černé tobolky barevné podle oblasti, kde roste. Čínský je červený, nepálský červenohnědý, indický skoro černý. Je to jedno z nejstarších čínských koření, velmi vážené a uctívané, používané jako oběť bohům. Sečuánský pepř má nádherně citronově pepřové aroma a je ostřejší chuti. Při ochutnání ucítíte hořkokyselou chuť a bude trnout jazyk. Před použitím se doporučuje vyřadit všechna uvolněná černá semínka, která jsou zdrojem hořkosti.
Sečuánský pepř je součástí tradiční čínské medicíny. Podporuje trávení, působí proti nadýmání a střevním parazitům, působí močopudně a stimuluje krevní oběh. Doporučuje se na posílení imunity a tlumení bolesti. Má zároveň antivirotické a antibakteriální účinky.
Jako koření se nejčastěji používá v čínské kuchyni, ale své uplatnění má i v tibetské, nepálské, thajské nebo indické. Kořeníme jen v malých dávkách a pro zvýšení aroma se doporučuje tobolky opražit. Tak je můžeme použít i k okořenění zeleného čaje. Sečuánský pepř se používá k přípravě tradičních pokrmů z drůbeže, jako je sečuánské kuřecí kung-pao, rozmanitých pokrmů dušených pokrmů z masa a zeleniny, přidává se i k smaženým nudlím s kuřecím masem a pečeným masům.
Země původu: Čína
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.