Bylinkové máslo
Jemná směs bylinek bez soli nejen pro studenou kuchyni
Sušená nať plocholisté petržele, krásně aromatická a zelená
Petržel zahradní plocholistá (Petroselinum crispum) je dvouletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae) původem ze střední a východní oblasti Středomoří. Dnes se hojně pěstuje po celém mírném pásu Evropy, Asie i severní Ameriky. Petržel mívala kdysi jinou vážnost než pouze jako zdravé zelené koření. Byl to symbol radosti a slávy. Již ve 3. století je uvedena petržel jako koření v římské kuchařské rukověti. Jako koření se dá použít celá rostlina, u nás nabízíme sušené zelené lístky.
V lidovém léčitelství se používá jako digestivum, působí proti plynatosti a střevním parazitům. Využívá se při zánětech prostaty a močového ústrojí, působí močopudně a zvyšuje činnost ledvin. Má tedy i vliv na krevní oběh a podporuje krvetvorbu. Dříve se používala i jako mírné afrodiziakum.
U nás se rovněž obecně rozšířila a její nať je hojně používána ve staročeské kuchyni do omáček, do různých nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů. Lze ji přidat téměř do všech polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení brambor, obložených chlebíčků a různých lahůdek. Llžíci nebo dvě lze přidat i do houskových knedlíků. V úměrných dávkách je petrželka každodenní zdravou součástí jídel mnoha národů.
Země původu: Německo
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.