Pískavice celá

Skladem

Známá i jako řecké seno, nepostradatelná v orientálních směsích

Vyberte balení

  • Sáček, 45 g Sáček, 45 g 35 Kč
  • Kořenka malá, 44 g Kořenka malá, 44 g 85 Kč
  • Kořenka velká, 95 g Kořenka velká, 95 g 133 Kč
  • Gastrosáček, 450 g Gastrosáček, 450 g 280 Kč

Popis produktu

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum L.) je jednoletá bylina podobná jeteli z čeledi bobovité (Fabaceae) původem z oblasti východního Středozemí a střední Asie. Je známa i pod lidovými názvy fenugrek, řecké seno, jetel kozího rohu nebo kozí roh. Celá rostlina typicky kořenitě páchne. Plody jsou lusky s až 20 semeny, která se používají jako koření. Chuť semen je kořenitě hořká a natrpklá, lehce připomínající libeček. Nejvíce se pěstuje v Etiopii, Indii, Číně, Americe, Egyptě a Súdánu. Staří Římané jí nazývali řecké seno, protože se pěstovala jako pícnina pro zvýšení tvorby mléka u skotu. Staří Egypťané používali semena pískavice při balzamování. Odpradávna se využívala jako ženské afrodisiakum.

V lidovém léčitelství měla a má pískavice velký význam. Povzbuzuje trávení, ulevuje při kašli, nadýmání a při průjmech. Normalizuje hladinu krevního cukru a metabolismus lipidů. Zevně se používá kaše z pískavice na léčení hnisavých ran a měkkých otoků.

Jako koření se používá v malých dávkách a doporučuje se delší tepelná úprava (cca 45 minut) nebo pražení, aby se snížila hořkost. Pískavice bývá součástí mnoha směsí koření, jako je indické kari nebo v Bulharsku známá čubrica. Používá se také k aromatizaci sýrů, do omáček, zeleninových směsí a salátů, rizot i jako přísada do domácího chleba a pečiva. V Indii se pražená a mletá semena používají jako náhražka kávy.

Země původu: Indie

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...