Bylinkový steak
Na steaky, na grilování a pečení ryb, na grilovaný hermelín
Řezané, nádherně aromatické lístky
Šalvěj rozmarýna (dříve rozmarýn lékařský, Rosmarinus officinalis) je stálezelený, až 2 metry vysoký keř z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), původem z oblastí Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě. Dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce, ale nezplaňuje, protože nesnáší tuhé zimy. Historicky se používal jako ochrana proti černé magii a byl symbolem lásky a smrti. Používá se do šamponů, mýdel a kolínské. Stejně jako levandule se dává do šatníků proti molům. Jako koření se využívají listy podobné jehličkám.
V lidovém léčitelství se využívá ke zlepšení trávení, podpoře vylučování žluči a normální funkci jater, čištění močových cest, proti nadýmání, na povzbuzení imunitního systému.
Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské. Používá se i v severní Americe, Mexiku a Anglii. Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto musíme dávat pozor při dávkování (do pokrmů pro čtyři osoby stačí lžička). Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť. Je součástí provensálského koření. Rozmarýn se přidává do polévek, k zelenině, koření se jím saláty, dává se do těstíček na smažení ryb, k pečeným i vařeným rybám, jehněčí a vepřové pečeni, do karbanátků a omáček. Hodí se také k přípravě bylinkového másla ke steakům. Pokrmům dodává příchuť zvěřiny. Dále se využívá k ochucení pizzy a focaccii.
Země původu: Maroko
Váš košík
Váš nákupní košík je prázdný.