Rozmarýn

Skladem

Řezané, nádherně aromatické lístky

Vyberte balení

  • Sáček, 20 g Sáček, 20 g 33 Kč
  • Kořenka malá, 18 g Kořenka malá, 18 g 85 Kč
  • Kořenka velká, 37 g Kořenka velká, 37 g 130 Kč
  • Gastrosáček, 200 g Gastrosáček, 200 g 264 Kč

Popis produktu

Šalvěj rozmarýna (dříve rozmarýn lékařský, Rosmarinus officinalis) je stálezelený, až 2 metry vysoký keř z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), původem z oblastí Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě. Dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce, ale nezplaňuje, protože nesnáší tuhé zimy. Historicky se používal jako ochrana proti černé magii a byl symbolem lásky a smrti. Používá se do šamponů, mýdel a kolínské. Stejně jako levandule se dává do šatníků proti molům. Jako koření se využívají listy podobné jehličkám.

V lidovém léčitelství se využívá ke zlepšení trávení, podpoře vylučování žluči a normální funkci jater, čištění močových cest, proti nadýmání, na povzbuzení imunitního systému.

Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské. Používá se i v severní Americe, Mexiku a Anglii. Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto musíme dávat pozor při dávkování (do pokrmů pro čtyři osoby stačí lžička). Dodává jídlům trpce kořeněnou chuť. Je součástí provensálského koření. Rozmarýn se přidává do polévek, k zelenině, koření se jím saláty, dává se do těstíček na smažení ryb, k pečeným i vařeným rybám, jehněčí a vepřové pečeni, do karbanátků a omáček. Hodí se také k přípravě bylinkového másla ke steakům. Pokrmům dodává příchuť zvěřiny. Dále se využívá k ochucení pizzy a focaccii.

Země původu: Maroko

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...